DÜZKÖY TURİZME AÇILIYOR

DÜZKÖY TURİZME AÇILIYOR

.
FEVZİ YAVUZYILMAZ, Halil İbrahim Kazar, Salih Bakal, YUSUF TURGUT

Düzköy. Dağların ve yaylaların altında düz bir alanda kurulmuş toprağı verimli bir ilçemiz.

‘Burayı çok sevdim’

Öyle ki, ilçe merkezinde ve etrafında kış yaklaşmasına rağmen halen tarım yapmaya çalışan ve topraktan verim almaya çalışan kadınları görmek mümkün. Bugün Düzköy’ü irdeleyeceğiz. Düzköy’de ilçenin yöneticisi Kaymakam Halil İbrahim Kazar’a uğradık. Düzköy’de çok uzun kalamayacak ama kaldığı süre içinde iz bırakmış durumda. Makamında oturmuyor. Ya bir köy ilkokulda. Ya kimsesiz bir vatandaşın evinde.

Düzköy halkı ile iyi bir eşgüdüm kurdu. Düzköylüler, Kaymakamın 5 ay sonra dil kursu için ilçeden ayrılacak olmasına üzülüyor.

Kaymakam Halil İbrahim Kazar ise yazın büyüleyici bir güzelliği olan Düzköy ilçesinde kalamayacağına. Kaymakam Kazar, ‘Sayın Başbakanımızın da sürekli işaret ettiği gibi insan odaklı çalışıyoruz. İnsanlar karşılarında gülen bir devlet istiyorlar. Onların sevincini paylaşan acısına ortak olan bir devlet ve onun yöneticisi. Düzköy’de bunu yapıyoruz. Diğer işler yürüyor. Güzel bir ekibimiz var. Daire müdürü arkadaşlarım her anlamda duyarlılar. Halkımızın şikayeti yok. Her şey Düzköy halkının mutluluğu için’ dedi.

Tarihi geçmişi var

Kanuni Sultan Süleyman devrine ait kayıtlara göre, günümüz Düzköy ilçesinde 5 yerleşim yeri bulunmaktaydı. Bu kayıtlarda sözü geçen yerleşim birimleri; Düzköy (Haçka), Çayırbağı (Sidiksa), Aykut, Gürgendağ ve Çalköy (Çal)`dır. Dolayısıyla bu durum bölgede Osmanlı fethi öncesinde de kırsal nitelikte bir takım yerleşim birimlerinin varlığını ispatlamaktadır.

Türklerin büyük ölçüde değişik bölgelerden getirilerek bölgede iskan edildiği anlaşılmaktadır. 17.-18. yüzyıllara yönelik olarak yöre tarihi hakkında bilinenler oldukça azdır. Fakat, genel tarihi seyre göre, bölgeyi etkileyen sosyal olayların bu paralellikte Düzköy çevresini de etkilediği göz önünde bulundurulmalıdır. 1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinin Düzköy`le ilgili kısmında yerleşim birimlerine Alazlı (Mula), Çiğdemli, Taşocağı ve Gökçeler’in eklendiğini görmekteyiz. Yalnız bu köylerin hangi tarihte tesis edildiği belirlenememiştir.

‘Turizme ağırlık vereceğiz’

TAKA: Sayın Başkan, rahmetli Mehmet Akkaya’dan sonra bu koltuğa oturdunuz, zorlandınız mı?

BAŞKAN BAKAL: Düzköy’de 2004 yılında Mehmet Akkaya döneminde belediye meclis üyesi olarak siyasete girdim. 2007 yılında Akkaya rahmetli olduktan sonra meclis tarafından seçimlere bir yıl kala başkan seçildim. Bugüne kadar da bu işin içerisindeyim. Tabi ki rahmetli Akkaya’dan sonra bu işi yapmak kolay değil. Düzköy’de Mehmet Akkaya döneminde başlattığımız projelerin devamı olarak bizimde ilave ettiğimiz projelerle yolumuza devam ediyoruz.

TAKA: Alt yapıda neler yaptınız?

BAŞKAN BAKAL: Alt yapı olsun, açılmayan yollar olsun, yayla yolunun yeniden asfaltlanması, Düzköy Hastanesine verdiğimiz destek, mahalledeki yollarımızın yapımı toplamda 13 km olan yol çalışmaları, devam eden kanalizasyon çalışmamız var. Bunların yanında Düzköy’ün çevresini güzelleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Düzköy’de seçimden sonra birtakım projelerimiz vardı. Bunların biri Düzköy Kültür Merkezinin olduğu yerde büyük bir proje yapmak. Hem eğtiim hem de sosyal anlamda hizmet verecek tesis. Kapalı spor salonu yapım çalışmaları devam ediyor. Düzköy’deki değişimlerin temelinde iyi bir hizmet yatıyor.

TAKA: Belediye’nin imkanları nasıl?

BAŞKAN BAKAL: Belediyemiz zengin bir belediye değil. Nüfusu 3.500 olan bir belediye. Yıllık toplanan su parası geliri 150 bin lirayı buluyor. Bununda yarısı arızaya gidiyor. Yazın 10 bin kişiye hizmet veriyoruz. Heyelan oluyor, borular kırılıyor bu paranın yarısı bu tür arızalara harcanıyor. Seçim çalışmaları zamanında Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar Düzköy’ü ziyaret etti projelerimize destek vereceğini söyledi.

TAKA: Düzköy yaylalarının hemen altında, turizm gelirleri artabilir mi?

BAŞKAN BAKAL: Düzköy’ü ayağa kaldıracak tek şey yayla turizmidir. Baktığınız zaman Düzköy’ün bu aylarda nüfusu 3 bin ama yaz aylarında Düzköy’ün nüfusu 10 bine çıkıyor. Biz yazın burada 10 bin kişiye hizmet ediyoruz. Bu insanlarında çoğu dışarıdan geldikleri için çok daha farklı hizmetler istiyorlar.

TAKA: AK Parti ilçe başkanlığına Mehmet Atmaca bekleniyor, ikna edebildiniz mi?

BAŞKAN BAKAL: Mehmet Atmaca’yı ilk öne atan isimler arasında ben varım. Bütün Belediye Başkanlarına Atmaca’yla çalışabilecek olduğumuzu, biz Mehmet Atmaca’yı canı gönülden istediğimizi söyledik. Sonuçta hepimiz insana hizmet etmeye çalışıyoruz. Topluma hizmet edeceğiz. Görevden kaçmamalı.

TAKA: Düzköy için beklenen projeler neler?

BAŞKAN BAKAL: Bizim Anadolu Lisesi ve Sağlık Meslek Lisesi ile ilgili müracaatlarımızda vardı. Bize Kız meslek Lisesi okulunu verdiler. Biz o zaman karşı çıktık. Ben Anadolu ve Sağlık Meslek Lisesi ile Yüksek okulun önünün kesildiği anlamında istemedim. Biz tekrar devreye girdik bize sağlık meslek lisesi sözü verdiler. Trabzon belediyesi bize hiçbir zaman yok kelimesini kullanmadı. Ne talep ettiysek almışızdır. Taleplerimizi zaman içerisinde karşılamışlardır. Buradaki hastane gerçekten bu çevreye bu topluma çok güzel hizmet yapıyor. 24 saat hizmet veriyor. İlçeye hizmet yapıyoruz ama muhalefet bu hizmetleri sindiremiyor.

‘Halkımız için 24 saat nöbetteyiz’

TAKA: Sayın Yavuzyılmaz, Hastane Düzköy için önemli bir nimet, nasıl başardınız?

BAŞHEKİM YAVUZYILMAZ: Bu işin lokomotifi Yılmaz Ankara bey oldu. Belediye Başkanımız Salih Bakal, Trabzon eski Milletvekilimiz Mustafa Cumur, Sağlık Bakanlığı Müsteşarımız Prof. Dr. Nihat Tosun ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanımız Cevdet Erdöl hocam destek verdiler. Cevdet bey, benim aynı zamanda üniversiteden hocam. Sağolsunlar büyük mücadele verdiler. Hastaneyi 24 saat hizmet verir şekilde hizmete soktuk.

TAKA: Çal’da da aile hekimi olarak hizmet verdiniz?

DR.YAVUZYILMAZ: Düzköy 3 beldesi 7 köyü olan yaklaşık 16 bin nüfuslu bir ilçe. Bunun yanında Akçaabat’a bağlı olan Işıklar beldesi bize çok yakın. Bu şekilde 20 bin nüfusa hitap eden ilçe hastanesi konumundayız. Düzköy’de 1950’lerde yapılmış bir sağlık ocağı vardı. Bu sağlık ocağı hastalara cevap veremez durumdaydı. Hayırseverlerin girişimiyle Düzköy’de 6 katlı bir karkas bina yapıldı ve Valilikle yapılan protokolden sonra sağlık bakanlığına devredildi. Sağlık bakanlığı da geri kalan ihtiyaçları tamamlayarak bu sağlık binasını insanların hizmetine sundu. 2009 yılında kargası bitti. 2010 yılı Mart ayında da biz tamamen binaya taşındık.

TAKA: Önce Ankara, Sonra Fatih Devlet Hastanesi, Çal aile hekimi ve Düzköy’e Başhekim?

DR. FEVZİ YAVUZYILMAZ: Daha önce Fatih Hastanesinde, Ankara’da Dış kapı SSK hastanesinde çalıştım, ardından bu bölgede(Çal) aile hekimliği yapıyordum. Burada hastanede yönetici kadrosunda bulunmamı istediler. Bende zaten bölge insansına hizmet ediyordum. Bu görevi kabul ettim ve burada göreve başladım. Hastanemiz 24 saat sağlık hizmeti verir durumda.

TAKA: Tedavi imkanları yeterli mi?

DR. FEVZİ YAVUZYILMAZ: Röntgeniyle, Laboratuarıyla, Acil hizmetleriyle bölgedeki hastanelerle kıyasladığımızla artısı var, eksiği yok. Ama uzman ekip kadrosu küçük ilçelerde yok, bizim sadece aile hekimi uzmanımız var. Diş hekimimiz var, dolgu, kanal tedavisi çekim gibi bütün hizmetleri veriyoruz. Sadece protez yapamıyoruz, bunun haricindeki bütün hizmetleri hastanemizde verebiliyoruz.

TAKA: Düzköy hastaneye sahip çıkıyor mu?

DR. FEVZİ YAVUZYILMAZ: Hastanemize Düzköylü hayırseverlerin çok katkısı var. Maddi katkıları dışında bize verdikleri manevi destekle daha da gelişiyoruz. Buradaki verdiğimiz hizmetin insanlar tarafından takdir edilmesi ya da insanların bize olumlu bakışını görmek hem personelimize hem de bize ayrı bir motivasyon sağlıyor. Düzköy’ün en güzel binası ve en güzel resmi kurumu haline geldik. Kaymakamımız Ali İhsan Kazar bey geçtiğimiz ay göreve başladı hastanemizi ziyaret etti. Bize hastanenin girişindeki tabelayı görmesem buraya Gaziosmanpaşa Özel Hastanesi derim dedi.

TAKA: Kışa hazırsınız?

DR. FEVZİ YAVUZYILMAZ: Trabzon’da 4 çeker paletli ambulanslardan 2 tane var, biri bizde. Biz birçok görevde birbirimize yardımcı oluyoruz. Şampiyonlar Liginin bütün maçlarında Avni Aker stadının medikal saha sorumlusu olarak beni görevlendirdiler. Çünkü sporla daha önceden bir bağımız var. Spor hekimliği kursu aldım. Burada kış çok zor geçiyor ama bizim paletli ambulansımız sayesinde hiçbir yerde hasta bırakmıyoruz. Her yere ulaşabiliyoruz.

Related Posts