Karadeniz’de çevre katliamı!

Karadeniz’de çevre katliamı!

Karadeniz kıyı şeridinde yapılan otoyol çevre katliamına neden oluyor. Karadeniz’de yapımı süren sahil yolu doğal güzellikleri yok ediyor. 150 köy ve plajdan yol bittiğinde sadece 10’u kalacak.

Karadeniz kıyı şeridinde Trabzon’da, Rize’de, Giresun’da halkın denizle bağlantısı kesiliyor. Otoyol bittiğinde Karadeniz sadece seyirlik deniz haline gelecek.

Samsun’dan Sarp’a uzanan Karadeniz sahil yolu dokuz yıldır bölgenin ana gündem maddesini oluşturuyor. Çünkü yol şekillenmeye başlayıp, sıra koylara gelince Karadenizliler başlarına geleni anladı.

Karadeniz sahil yolu aleyhine açılmış onlarca dava bulunuyor. Ordu, Fatsa, Giresun, Eynesile ve Arhavi’de açılan mahkemeler hep halkın lehine karar vermesine rağmen karayolu çalışmaları bundan pek etkilenmedi. Avukat Ömer Faruk Altıntaş, idare mahkemesinin kararına rağmen çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yol yapım çalışması sırasında maliyeti düşürmek için yapılan deniz dolgusu da yol kadar tepki görüyor. Bazı bölgelerde şehrin çöpü denize dolgu oluyor. Bazı bölgelerde de dağdan sökülen kayalar ve derelerden çıkarılan çakıllar dolgu olarak kullanılıyor.

Yolun maliyeti sürekli yükseliyor

Çekül Vakfı ıl Temsilcisi Uğur Karaibrahimoğlu, yıllarca bayındırlık il müdürlüğü yaptığını, teknik yönden bakıldığında yolun istikbalini pek parlak görmediğini söyleyerek, “deniz bu yolu alır” dedi. Ucuz olsun diye, deniz dolgusuyla yapılan yolun maliyeti katlandı. Trabzon’da 40 milyon dolara ihale edilen yolun faturası 140 milyon dolara ulaştı.

Karadeniz otoyoluna hayır diyen illerden sadece Ordu ve Arhavi verdikleri mücadeleyi kazandı. Diğer bölgelerde ise karayolu yapımına devam eden firmalar kazandı. Avukat Ömer Faruk Altıntaş davayı kazanacaklarını, ama yolun da o zamana kadar bitmiş olacağını söylüyor.

Yaylalar hızla betonlaşıyor

Karadeniz Bölgesi’ndeki çevre tahribatından yaylalar da etkileniyor. Yıllardır en gözde yaylalar arasında gösterilen Haçka’da tam bin beton ev var. Düzköy’de de dört yıldır bir türlü ihale edilemediğinden 15 evli Yaylakent çürümeye terk edildi.

Karadeniz’de baharın gelmesiyle birlikte karlar erimeye başlayınca, sular daha gür akmaya başladı. Karadeniz yaylalarında kardelenler hızla boy göstermeye başladı.

Yaylalarda da çok katlı apartmanlar var

Turizm sezonu daha yeni başladığı için yollar şimdilik tenha, ama dağların etekleri betondan görünmüyor. Karadeniz’de kent merkezlerindeki çok katlı apartmanlar, yaylalara doğru çıkılırken de yolcuların peşini bırakmıyor.

Bir saatlik yolculuk sonunda ulaşılan bin 800 metre yükseklikteki Trabzon Haçka yaylasındaki manzara içler acısı görünüyor. ıki üç katlı tamamı boş binaların yaratığı çirkinliği kır çiçekleri kapatamıyor.

Oysa bir kaç yıl önce Haçka yaylası, Karadeniz’de parmakla gösteriliyordu. Birkaç hafta tatil yapmak için yaylalar betonlaştırılırken, Düzköy’de doğa dostu bir yaylakent çürümeye bırakıldı.

Ağaç evlere rağbet yok

Düzköy Yaylakenti 2000 yılında turizme katkı için yapıldı. Yaylakent’te 15 ağaç ev ve bir restoran bulunuyor. Ama beş yıldır, ağaç evler çürümeye terk edildiğinden hala ihaleleri yapılmadı.

Trabzon Valiliği ve belediye, yaylalardaki betonlaşmaya karşı mücadele veriyor. Ama yazın şehirden uzaklaşmak isteyen ve bin 800 metre yüksekte yaşamak isteyenlerin önüne geçmek de kolay olmuyor.

Karadeniz çöpten can çekişiyor

Kıyı şehirlerin çöplerini taşımak zorunda kalan Karadeniz kimilerince ‘çöp deniz’ olarak nitelendiriliyor.

Hergün binlerce ton çöp Karadeniz kıyılarına dökülerken, koku yapmaması için de üstleri toprakla örtülüyor. Çöplerden sızan sular ise sağlığı tehdit ediyor.

Trabzon’da hergün onlarca çöp kamyonu Moloz mevkiine kentin çöpünü döküyor. Hazırda bekleyen iş makinası da üzerini toprakla örtüyor. Bu yöntem sadece Trabzon’da değil, Rize ve Giresun’da da uygulanıyor.

Karadeniz’e kıyısı olan ilçelerde de durum farklı değil. Ancak yılların birikimi artık hem Karadeniz’i, hem de Karadenizli’yi tehdit ediyor.

Dağ görüntüsünü alan çöpler, Karadeniz’de yıllarca başta kanser olmak üzere sağlık sorunlarının ana kaynağı olarak gösterilen Çernobil’den bile daha tehditkar hale geldi.

Dereler Karadeniz’e çöp taşıyor

Karadeniz’e hayat veren dereler, denizdeki kirliliğin ana kaynağı oldu. Yeşilin orta yerine dikilen çok katlı binalar, atılan çöpler, kanalizasyon ve dere yataklarına kurulan işletmeler hem havayı, hem de suyu kirletiyor.

Maçka’da Değirmendere, Vakfıkebir’de Fol, Akçaabat’ta Söğütlü deresinden Karadeniz’e zehir akıyor. Doğayı hoyratça tahrip eden Karadeniz insanı da faturayı zehir soluyarak ve damacana suyu alarak ödüyor.

Çarpık yapılaşma çevreyi tehdit ediyor

Karadeniz’de hızlı çarpık yapılaşmanın yarattığı çevre sorunları da dere boylarında her geçen gün ağırlaşıyor. Dere ve vadilerdeki yapılaşma heyelan tehlikesini artırırken, su baskınlarına da davetiye çıkarıyor.

Trabzon’daki Değirmendere belediyenin kanalizasyon akıttığı derelerden biri. Dere boyunca dizilen asfalt fabrikası, sanayi sitesi ve kömür işletmeleri hem Değirmendere’yi, hem de vadiyi zehirliyor.

Yağmur yağdığında dere bulanınca Trabzon’da su kesintisi yaşanıyor. Yeterli arıtma olmadığı için de suyun bu denli bol olduğu topraklarda halk damacana suyu içiyor.

Atasu barajıyla birlikte Trabzon’un içme suyu sorunu bitecek. Ama başta Değirmendere olmak üzere bölgeye hayat veren Fol, Aksu, Söğütlü gibi derelerin bir an önce kurtarılması gerekiyor.

Arıtma tesisleri yapılıyor

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın belediyeleri uyarmasıyla Artvin, Rize, Trabzon., Giresun, Ordu’da katı atık tesislerinin yapımına başlandı.

Ancak bu tesislerin faaliyete geçmesi en az iki yıl sürecek. Arıtma tesisleri bitene kadar da Karadeniz’de manzara değişmeyecek

Karadeniz’e için çevre projesi

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye’nin, AB süreciyle birlikte en önemli çevre sorununu katı atıkların bertarafı olarak nitelendirdi. Çöp sorunu önemli boyutlara ulaşan Karadeniz Bölgesi’nde çözüm yolları aranıyor.

Bölgede, uygun depolama alanlarının yokluğu, katı atık yönetiminin yetersiz oluşu nedeniyle çöpler çoğunlukla boş alanlara veya sahile yakın yerlere dökülüyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı da, katı atıkların bertafına yönelik bölge çapında çalışma başlattı.

Samsun

Samsun’da uzun yıllardan beri önemli sorun olan çöp, 1999’da başlatılan fizibilite çalışması projesiyle hayata geçiriliyor. &#8216amsun Katı Atık Projesi’ adıyla başlatılan proje, Samsun’a çağdaş bir katı atık istasyonu kazandırmayı hedefliyor.

Proje çalışmaları kapsamında Samsun’un yanı sıra çevre belediyelerin de atık istasyonu olarak kullandığı Yılanlıdere Çöp ıstasyonu da rehabilite ediliyor.

Sinop

Sinop merkez ve ilçe belediyelerinin ortak sorunu olan çöp konusuna köklü çözüm getirebilmek için Sinop Belediyesi çalışmalarını sürdürüyor.

Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, katı atık merkezi için kaynak arayışında olduklarını söyledi. Proje gerçekleştirilirse Sinop’un çöp sorunu önemli ölçüde çözülmüş olacak.

Sinop yıllarca Çukurbağ yöresindeki çöp istasyonunu kullanıldıktan sonra şimdi kenten 20 kilometre uzaklıkta bulunan Meşe Dağı yöresine katı atıkları döküyor.

Ordu

Ordu da çöp sorunu konusunda önemli sıkıntı yaşayan iller arasında yer alıyor. Ordu’nun Gölköy ılçesi Damarlı beldesinde bir bölgenin çöp alanı olarak tahsis edilmesi çalışmaları sürdürülüyor.

Bu amaçla, Ordu Belediyesi ile Gülyalı, Perşembe, Ulubey, Gürgentepe, Kabadüz ve Gölköy ilçe ile Saraycık Belde belediyeleri ortak bir çalışma başlattı.

Ordu’da, katı atıklar yaklaşık 20 yıldan bu yana Durugöl Mahallesi’nde Melet Irmağı havzasındaki bir bölgeye dökülüyor.

Rize

Rize’de ise, çöp alanı şehrin içinde kalmış durumda. Rize Belediye Başkan yardımcısı Mehmet Çolakoğlu, valilik binası karşısında bulunan çöp alanının şehrin içinde kaldığını söyledi. Çolakoğlu, şehir merkezindeki bu vahşi depolamayı ortadan kaldırmak için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.

Zonguldak

Zonguldak’ın Kozlu Beldesi karayolu kenarında bulunan deniz kıyısındaki katı atık sahası 20 yıldır ‘vahşi depolama’ alanı olarak kullanılıyor.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Yıldırım, ‘vahşi depolama’ şeklinin kötü kokulara, görüntü kirliliğine neden olduğunu belirtiyor.

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca da, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın katı atıklarının depolanması ve bertarafı için başlattığı projeye kentin de dahil edildiğini belirtti. Gonca, proje kapsamında yer tespiti çalışmalarına başladıklarını da söyled

28.04.2005

Kaynak : CNN Türk

Yazıyı Gönderen : De_Vito
Tarih ve saat : 28.04.2005 – 11.32 PM
http://www.turkforum.net/showthread.php?t=90252

Related Posts

3 Comments

  1. Çevremizde dere kenarlarına çöpler atılıyor. Büyük bir çevre kirliliği yaşanıyor. Bu çevre kirliliğini gündeme getirmek için ” Dereye Çöp Dökme Yarışması ” düzenledik. Afişler astık. Bu çalışmamızı gerçek sanan adamın hikayesi kısa filmde anlatılıyor. ıiyi seyirler.
    http://video.google.com/videoplay?docid=6423228891182066492&q=source%3A009872199954514656687&hl=tr
    http://www.yorumsizden.com
    yarışma devam ediyor.

Comments are closed.